Krem czekoladowy z mascarpone

Opublikowano: 29.06.2021 r.
Czekolada deserowa, mascarpone i tłusta śmietanka kremowa – to trio, które robi całą robotę w tym genialnym kremie czekoladowym. Słodycz delikatnie podkręcona cukrem pudrem sprawia, że ten deser jest wręcz nieziemski. Idealny zarówno jako samodzielna słodka przekąska, jak i dodatek do Twoich ulubionych ciast i deserów.
Składniki dla 4 porcji:
- Czekolada deserowa - 100 g (1 tabliczka)
- Mascarpone - 250 g (1 opakowanie)
- Śmietanka kremowa 36% - 250 ml (1 opakowanie)
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- W dużej misce ubij śmietanę na puszystą masę wraz z cukrem waniliowym.
- W rondelku roztop czekoladę i odstaw ją do przestygnięcia.
- W osobnej misce ubij serek mascarpone z cukrem pudrem.
- Dodawaj małymi partiami czekoladę.
- Gdy całość stworzy jednolitą masę dodaj również pianę z bitej śmietany i dokładnie wymieszaj łyżką.
Komentarz dietetyka
Ten krem zawiera bardzo dużo cukrów prostych, dlatego nie będzie dobrym wyborem na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny