Krem czekoladowy do tortu
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Czekolada gorzka, śmietanka kremowa i odrobina cukru - oto, co potrzebujesz, żeby przygotować krem czekoladowy, który będzie doskonałym dodatkiem do każdego tortu. Ten przepis jest prosty, ale efekt końcowy na pewno zachwyci każde podniebienie. Krem jest jednocześnie gęsty i aksamitny, idealny do warstwowego układania lub dekoracji wierzchu.
Składniki dla 1 porcji:
- Czekolada gorzka - 200 g
- Śmietanka kremowa 36% - 300 ml
- Cukier - 20 g
Liczba porcji: 1
Przepis krok po kroku
- Włóż czekoladę do dużej miski. Śmietanę wlej do rondla z cukrem i zagotuj, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Doprowadzić do wrzenia, następnie szybko zdjąć z ognia, polać czekoladą i ubić na gładką i błyszczącą masę.
- Używać od razu lub pozostawić do ostygnięcia, aż będzie wystarczająco gęsty, aby rozsmarować się na cieście.
- Ewentualnie pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie ubić elektryczną trzepaczką do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji i rozprowadzić na cieście.
Komentarz dietetyka
Ten dodatek nie powinien gościć w diecie na co dzień ze względu na spory udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny