Krem budyniowy do karpatki
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Budyń w proszku, cukier, mleko i masło – to najważniejsze składniki, które potrzebujesz, aby przygotować krem budyniowy do karpatki. Połączenie tych prostych produktów tworzy puszysty i delikatny krem, który idealnie współgra z chrupiącą warstwą ciasta karpatki. Z łatwością przygotujesz ten klasyczny deser w swojej kuchni.
Składniki dla 1 porcji:
- Budyń (proszek) - 80 g
- Cukier - 100 g
- Mleko 1,5% - 750 ml
- Masło - 200 g
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser
Przepis krok po kroku
- 500 ml mleka zagotuj w garnku z cukrem.
- W 1 szklance mleka rozmieszaj proszek budyniowy.
- Wlewaj powoli do mleka rozmieszany proszek budyniowy.
- Całość cały czas mieszaj aż do zgęstnienia.
- W misce ubij masło na gładką masę, powoli dodawaj do niego budyń i ubijaj do wymieszania.
Komentarz dietetyka
To opcja, która dostarcza sporo cukru protego, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny