Krem budyniowy bez masła

Opublikowano: 04.09.2023 r.
Mleko, jajka i cukier wanilinowy to kluczowe składniki w tym przepisie na krem budyniowy bez masła. Ten deser idealnie wyważa słodycz i kremowość, dzięki czemu jest świetnym dodatkiem do wielu słodkości. Przygotowanie jest proste, a efekt zaskoczy każdego miłośnika słodkości.
Składniki dla 1 porcji:
- Mleko 3,2% - 500 ml
- Cukier - 20 g
- Jajko - 4 szt.
- Cukier wanilinowy - 16 g
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, rondelek, trzepaczka do jajek
Przepis krok po kroku
- Do rondelka wbij jajka oraz dodaj cukru. Ubij lekko trzepaczką.
- Następnie zalej jajka zimnym mlekiem i wymieszaj.
- Wstaw rondel na gaz i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Do momentu aż uzyska konsystencje gęstej śmietany.
- Następnie dodaj cukier wanilinowy oraz mąkę i dobrze wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny