Krążki cebulowe
Opublikowano: 05.04.2022 r.
Cebula, mąka pszenna, majonez i sporo oleju rzepakowego – to kluczowe składniki, które sprawiają, że krążki cebulowe są chrupiące i pełne smaku. Cebula krojona w grube plastry zanurzona w cieście z mąki pszennej i kukurydzianej, a potem smażona na złoty kolor w głębokim oleju, z dodatkiem majonezu dla jeszcze lepszej tekstury.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka kukurydziana - 150 g (niepełna szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g (niepełna szklanka)
- Cebula - 1000 g (4 duże sztuki)
- Majonez - 200 g
- Olej rzepakowy - 1000 ml (do smażenia)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos słodki chilli
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Cebule obierz z łupiny i posiekaj w krążki.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, mąkę pszenną oraz kukurydzianą.
- Zmiksuj i wstaw do lodówki na 15 minut.
- W międzyczasie w garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury 170-175 st. C.
- Plastry cebuli zanurzaj w tempurze i umieszczaj w oleju.
- Smaż przez około 2 minuty, aż krążki będą złote.
- W misce umieść majonez, sos słodki chilli i wymieszaj.
- Krążki podawaj na talerzu z dodatkiem sosu.
Komentarz dietetyka
Krążki cebulowe to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Krążki są dość kaloryczną przekąską.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny