Kotlety ziemniaczane z twarogiem
Opublikowano: 16.08.2021 r.
Ziemniaki, ser twarogowy i cebula to trójka podstawowych bohaterów tego przepisu na kotlety. Te pyszne smażone cudeńka łączą kremową konsystencję twarogu z miękkością ziemniaków i aromatem podsmażonej cebulki. Dodatkowe jajko pomaga wszystko związać, a oliwa z oliwek nadaje złocisty kolor i chrupiącą skórkę.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g (1 opakowanie)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Jajko - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą i gotuj przez 30 minut do zmięknięcia. Po tym czasie ostudź i przeciśnij przez praskę.
- Twaróg przeciśnij przez praskę i dodaj do ziemniaków. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i gałką. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj rękami dość spore kotlety.
- Na talerz wbij jajko i rozmieszaj je. Wszystkie kotlety obtocz w jajku.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kotlety, by były rumiane.
Komentarz dietetyka
Te kotlety zawierają sporo białka i są bardzo pożywne, a także sycące. To zdrowy wybór.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny