Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Opublikowano: 26.09.2022 r.
Ziemniaki, cebula, jajka i bułka tarta to baza, która przekształca się w pyszne kotlety ziemniaczane, a kremowy sos pieczarkowy na bazie pieczarek i śmietany dodaje potrawie niesamowitego smaku. Natka pietruszki doda świeżości i podkreśli aromat. Idealne danie na rodzinny obiad, które zadowoli każdego miłośnika domowej kuchni.
Składniki dla 8 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Natka pietruszki - 30 g
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Bułka tarta - 125 g (1/2 szklanki)
- Pieczarki - 400 g
- Masło - 30 g (3 łyżki)
- Śmietana 18% - 150 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i umyj, ugotuj w wodzie do miękkości.
- Poduś ziemniaki na puree.
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż krótko.
- Ziemniaki wymieszaj z cebulą, dodaj jajka, posiekaną pietruszkę, bułkę tartą. Całość dopraw do smaku.
- Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej, usmaż kotlety na patelni z olejem.
- Masło rozpuść na patelni, wrzuć drobno pokrojone pieczarki i podsmażaj przez 15 minut.
- Dodaj śmietanę i przyprawy. Podgrzewaj do momentu, aż sos zgęstnieje.
Komentarz dietetyka
Sos możesz też przygotować z dodatkiem grzybów zamiast pieczarek.
~ Oliwia Gawron, dietetyk