Kotlety ziemniaczane
Opublikowano: 21.04.2021 r.
Ziemniaki, jajko i bułka tarta to klucz do pysznych kotletów ziemniaczanych. Połączenie dojrzałych ziemniaków, jajka i bułki tartej tworzy smaczną i złocistą przekąskę, a odrobina oliwy z oliwek nadaje im delikatną chrupkość. To świetny sposób na wykorzystanie prostych składników, które zazwyczaj masz w kuchni.
Składniki dla 3 porcji:
- Ziemniaki późne - 250 g (3 średnie sztuki)
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 120 g (6 łyżek)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, szczypiorek, gałka muszkatołowa, mielony czosnek, koper
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duży garnek, obieraczka, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości. Gdy będą miękkie ostudź i przeciśnij przez praskę do dużej miski.
- Do ziemniaków wbij surowe jajko, dodaj 4 łyżki bułki tartej, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć drobno posiekaną pietruszkę, koperek i szczypiorek. Dodaj odrobinę suszonego czosnku. Całość wyrób ręką, by powstała spójna masa.
- Z masy ziemniaczanej uformuj kotlety i obtocz je w 2 łyżkach bułki tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i włóż powoli kotlety. Smaż z każdej strony po 4-5 minut, by były rumiane.