Kotlety ze szpinakiem
Opublikowano: 15.10.2021 r.
Ryż biały, szpinak, cebula i nasiona chia - to główne składniki, które sprawią, że kotlety ze szpinakiem będą zdrowe i pełne smaku. Delikatny ryż i wyrazisty szpinak łączą się z karmelizowaną cebulą i chrupliwymi nasionami chia, tworząc pyszne i sycące danie, idealne na każdy dzień tygodnia.
Składniki dla 6 porcji:
- Ryż biały - 300 g
- Szpinak - 600 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Nasiona chia - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
- Posiekaj drobno czosnek i cebulę, rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek.
- W malakserze umieść wystudzony ryż, podsmażony czosnek i cebulę oraz szpinak świeży, dopraw solą, pieprzem, dodaj koper i nasiona chia i rozdrobnij.
- Z masy uformuj kotlety jednakowej wielkości i smaż je z obu stron, aż będą rumiane.
- Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Kotlety ze szpinakiem to bezglutenowe danie. Jest też lekko strawne więc nadaje się dla osób z problemami żołądkowymi. Dodatek szpinaku dodatkowo wzbogaca danie o składniki mineralne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny