Kotlety z tofu
Opublikowano: 17.11.2021 r.
Tofu wzbogacane wapniem i mąka z ciecierzycy to klucz do pysznych kotletów z tofu. Dodaj do tego mąkę pszenną typu 500 i odrobinę oleju rzepakowego, a masz świetne danie. Idealne na wegański obiad, które zaskoczy swoją prostotą i smakiem. Surprisingly delicious tofu patties are well-served for anyone looking for a healthy and fulfilling meal.
Składniki dla 2 porcji:
- Tofu wzbogacane wapniem - 180 g (1 kostka)
- Mąka z ciecierzycy - 60 g (3 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 60 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 75 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, czajnik
Przepis krok po kroku
- Tofu zetrzyj na tarce i włóż do dużej miski.
- Zagotuj wodę i połącz ją z mąką pszenną i z ciecierzycy.
- Dokładnie wymieszaj i przelej do tofu.
- Dodaj przyprawy i całość dokładnie wymieszaj ręką.
- Z podanego farszu uformuj kotleciki.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety po 3 - 4 minuty z każdej strony.
Komentarz dietetyka
To zdrowa alternatywa dla mięsnych kotletów, która nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny