Kotlety z soczewicy
Opublikowano: 01.05.2021 r.
Soczewica czerwona, marchewka, jajko i bułka tarta – to główne składniki, które tworzą pyszne kotlety z soczewicy. Te wegetariańskie kotleciki są proste do zrobienia i pełne smaku. Dodatek natki pietruszki nadaje im świeżości, a olej rzepakowy dba o chrupiącą skórkę.
Składniki dla 4 porcji:
- Soczewica czerwona - 180 g (1 szklanka)
- Marchewka - 140 g (2 średniej wielkości)
- Jajko - 1 szt.
- Natka pietruszki - 6 g (1 łyżeczka)
- Bułka tarta - 50 g (1/4 szklanki)
- Olej rzepakowy - 60 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Soczewicę przesyp do garnka i zalej dwoma, niepełnymi szklankami wody.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż soczewica wchłonie cały płyn.
- Do ugotowanej soczewicy dodaj dużą szczyptę soli, pomieszaj i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Do miski zetrzyj obrane marchewki.
- Do marchewki dodaj posiekaną natkę pietruszki, wbij jajko, przypraw sporą szczyptą pieprzu oraz soli i dodaj wystudzoną soczewicę.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Kotleciki możesz obtoczyć w bułce tartej i smażyć lub smażyć bez panierki.
Komentarz dietetyka
Kotlety z soczewicy to wyśmienite i zdrowe danie. Przyrządzaj je regularnie a Twoja dieta wzbogaci się o wiele cennych składników odżywczych.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki