Kotlety z selera
Opublikowano: 20.05.2021 r.
Seler korzeniowy, jajka i bułka tarta to trio, które sprawi, że te kotlety z selera staną się Twoim nowym ulubionym daniem. Złote, chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie i aromatyczne. Odpowiednia porcja oleju rzepakowego do smażenia dodaje im wyjątkowego smaku. Idealna przekąska na każdą okazję!
Składniki dla 2 porcji:
- Seler korzeniowy - 350 g (1 duża sztuka)
- Bułka tarta - 25 g
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 25 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Starty seler wymieszaj z bułką tartą, jajkami, olejem i przyprawami na jednolitą masę.
- Z masy uformuj kotleciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz kotlety z selera przez około 15-20 minut, do momentu, aż będą rumiane.
- Gotowe kotlety z selera podawaj na ciepło.