Chrupiące kotlety z polędwicy wieprzowej
Opublikowano: 02.12.2024 r.
Chrupiące kotlety z polędwicy wieprzowej to świetna opcja, jeśli kochasz proste domowe obiady na bazie mięsa. Zrobisz je w kilka minut, a idealnie skomponują się z ziemniakami.
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 300 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 25 g
- Mleko 2% - 30 ml
- Bułka tarta - 110 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Polędwiczki pokrój w plastry i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa.
- Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem.
- Do miski wlej mleko, wbij jajko i dodaj mąkę. Całość rozmieszaj do połączenia.
- DO drugiego naczynia wsyp bułkę tartą.
- Plastry mięsa zanurzaj najpierw w mieszance mleka, mąki i jaj, a następnie w bułce tartej.
- Układaj gotowe plastry na talerzu.
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Układaj na niej delikatnie kawałki mięsa.
- Smaż aż do zarumienienia z obu stron.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto po nią sięgać z umiarem.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny