Kotlety z płatków owsianych
Opublikowano: 15.03.2022 r.
Płatki owsiane, cebula i jajka to główne składniki kotletów, które wyróżniają się prostotą i zdrowotnymi walorami. Płatki owsiane zapewniają aksamitną i sycącą bazę, a cebula dodaje aromatu i lekkiej słodyczy. Jajka pomagają spoić składniki w zwartą masę, idealną do smażenia na złocisty kolor.
Składniki dla 8 porcji:
- Płatki owsiane - 200 g (2 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Jajko - 2 szt.
- Kasza manna - 20 g (2 łyżki)
- Bułka tarta - 40 g (4 łyżki)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- W 200 ml wody gotujemy płatki owsiane zgodnie z opisem na opakowaniu. Płatki powinny wchłonąć całą wodę, a ich konsystencja powinna być gęsta.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na oleju (10 ml) za złoty kolor.
- Ugotowane płatki, podsmażoną cebulę, jajka, kaszę manną oraz przyprawy przekładamy do miski. Składniki mieszamy do połączenia się.
- Z przygotowanej masy formujemy płaskie kotleciki. Każdy z nich obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na pozostałym oleju z obu stron na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
Kotlety posiadają niski IG, dzięki czemu możemy na co dzień włączyć je do diety.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk