Kotlety z pieczarek

Opublikowano: 14.05.2021 r.
Pieczarki, cebula, jajka i bułka tarta to główne składniki soczystych i aromatycznych kotletów z pieczarek. Dodatek sosu sojowego nadaje im wyjątkowy smak. Masło klarowane wykorzystaj do smażenia, tak by kotlety były jeszcze bardziej delikatne. Proste składniki, a efekt zaskakująco pyszny!
Składniki dla 12 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 32 g (4 łyżki)
- Pieczarki - 500 g
- Cebula - 100 g (1 duża cebula)
- Sos sojowy - 10 ml (1 łyżka)
- Masło klarowane - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, miska
Przepis krok po kroku
- Na połowie masła podsmaż posiekaną drobno cebulę ze szczyptą soli. Ostudź.
- Pokrój pieczarki w ćwierć plasterki.
- Wymieszaj pieczarki z cebulą, jajkami, bułką tartą, sosem sojowym, solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną do smaku.
- Na patelni rozgrzej masło i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
Masło klarowane można zamienić na olej roślinny. Dzięki temu w przepisie nie będzie nabiału, a także zmniejszy się ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki