Kotlety z mortadeli

Opublikowano: 15.07.2025 r.
Mortadela, jajka i bułka tarta – to trio robi całą robotę w przepisie na kotlety z mortadeli. Po prostu obtocz grube plastry mortadeli w mące, zanurz w jajku, obtocz w bułce tartej i usmaż na gorącym oleju. Chrzan dodaje odrobinę pikanterii, ale to mortadela gra tu pierwsze skrzypce!
Składniki dla 6 porcji:
- Bułka tarta - 160 g (3/4 szklanki)
- Jajko - 2 szt. (2 jajka rozmiar M)
- Chrzan - 10 g (1 łyżeczka)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 80 g (1/2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Mortadela - 600 g (6 grubych plastrów)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Jajka roztrzep z chrzanem oraz solą i pieprzem do smaku. W jednym głębokim talerzu nasyp mąkę, a w drugim bułkę tartą.
- Mortadele pokój na plastry.
- Plastry mortadeli obtocz w mące, a potem w jajku i na koniec w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Kotlety z mortadeli smaż do zarumienienia (ok. 2-3 min z każdej strony).