Kotlety z mięsa z rosołu

Opublikowano: 05.07.2022 r.
Udko kurczaka bez skóry ugotowane w rosole, bułka tarta i oliwa z oliwek - to składniki, dzięki którym możesz zrobić świetne kotlety z mięsa z rosołu. Wykorzystaj resztki z rosołu i zrób pyszne kotlety, które zachwycą całą rodzinę. Przepis na te proste i smaczne kotlety jest idealny na szybki obiad!
Składniki dla 5 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 800 g (ugotowane w rosole)
- Bułka tarta - 45 g
- Oliwa z oliwek - 75 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Mięso oddziel od kości i zmiel w maszynce.
- Masę mięsną połącz z bułką tartą i przyprawami.
- Uformuj rękami z masy małe kotleciki wielkości dużej śliwki.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i układaj na niej kotleciki.
- Smaż je z obu stron, po 3-4 minuty, by były całkowicie rumiane.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny