Kotlety z marchewki
Opublikowano: 01.06.2022 r.
Marchewka, jajko i cebula to główne składniki tych pysznych kotletów z marchewki. Te warzywne kotleciki są łatwe do zrobienia i idealne na szybką, zdrową przekąskę lub lekki obiad. Dodatek bułki tartej nadaje im idealną konsystencję, a olej rzepakowy zapewnia chrupkość podczas smażenia.
Składniki dla 1 porcji:
- Marchewka - 100 g (2 sztuki)
- Jajko - 2 szt.
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Bułka tarta - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, garnek mały, krajalnica do jajek
Przepis krok po kroku
- Marchewki umyj, obierz i ugotuj, aż będą miękkie. Jedno jajko ugotuj na twardo. Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na patelni.
- Pokrój na mniejsze kawałki, dokładnie rozdrobnij mikserem lub blenderem.
- Dodaj ugotowane, obrane, pokrojone w kostkę jajko i drugie, nieugotowane jajko oraz cebulkę. Dokładnie wymieszaj i dopraw.
- Dłońmi uformuj niewielkie kotleciki i obtocz w bułce tartej.
- Smaż obustronnie na patelni z olejem rzepakowym.
Komentarz dietetyka
Kotlety można też upiec w piekarniku — będą wtedy miały mniejszą kaloryczność i będą lepiej strawne.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk