Kotlety z kurczaka

Opublikowano: 24.04.2021 r.
Piersi kurczaka, mąka pszenna, jajka oraz bułka tarta – to podstawowe składniki potrzebne do przygotowania soczystych kotletów z kurczaka. Mięso obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, a potem smażymy na oleju rzepakowym, aż uzyskamy złocistą, chrupiącą panierkę. Prosty przepis, który zawsze smakuje rewelacyjnie!
Składniki dla 6 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g (3 piersi z kurczaka)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Bułka tarta - 215 g (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 135 g (1 szklanka)
- Jajko - 3 szt. (3 jajka rozmiar M)
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Piersi z kurczaka opłucz, osusz i wytnij z nich błonki. Następnie podziel ja na mniejsze kawałki.
- Każdy kawałek mięsa z piersi kurczaka obtocz w soli i pieprzu. Filety włóż do miski i odstaw na 20-25 min.
- Jajka roztrzep, a potem dodaj do nich przyprawę do kurczaka oraz czosnek granulowany. Do drugiego naczynia wsyp mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.
- Mięso obtaczaj w mące pszennej, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i ułóż tam tyle kotletów, ile zmieścić.
- Po ok. 3-4 min odwrócić je na drugą stronę i podsmażaj jeszcze ok. 2-3 min.
- Usmażone kawałki z kurczaka umieść na papierze do pieczenia, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.