Kotlety z kaszy jaglanej
Opublikowano: 24.04.2021 r.
Kasza jaglana, jajko i ser parmezan to podstawa dla tych kotletów, które są idealnym pomysłem na zdrowy obiad. Dodaj do tego marchewkę, cebulę i czosnek, a całość obtocz w bułce tartej i usmaż na oliwie z oliwek. Idealna opcja zarówno dla wegetarian, jak i dla tych, którzy szukają urozmaicenia w diecie.
Składniki dla 5 porcji:
- Kasza jaglana - 200 g
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar M)
- Bułka tarta - 160 g (3/4 szklanki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki czosnku)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Ser parmezan - 50 g
- Marchewka - 70 g (1 średnia marchew)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, patelnia mała, tarka, duża miska, sitko, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Kaszę jaglaną przełóż na sitko i sparz wrzątkiem, a następnie dobrze przepłucz. Następnie umieść ją w garnku, zalej wrzątkiem i ugotuj. Po ok. 15-20 min odcedź kaszę, przełóż ją do dużej miski i pozostał do ostygnięcia.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Marchewkę opłucz, osusz, obierz. Ugotuj do miękkości i zetrzyj na tarce na średnich lub małych oczkach.
- Cebulę obierz i poszatkuj w drobną kostkę.
- Czosnek obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj cebulkę. Gdy się zeszkli, dodaj marchewkę. Wymieszaj i podsmażaj pod przykryciem przez 4-5 min. Następnie dodaj czosnek, wymieszaj i po 1-2 min zdejmij z palnika. Odstaw do przestudzenia.
- Do miski z kaszą wbij jajko i dodaj 1 łyżeczką majeranki, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Następnie dodaj starty ser oraz marchewkę z cebulą i czosnkiem. Całość dobrze wymieszaj (za pomocą rąk) i odstaw na 10-15 min.
- Z gotowej masy uformuj kulki i nieco je spłaszcz, a następnie obtocz w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i przysmażaj kotlety do przyrumienienia z obu stron (ok. 4-5 min na stronę).