Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
Opublikowano: 24.01.2022 r.
Kasza gryczana, ser twarogowy chudy i jajko to podstawowe składniki kotletów, które łączą w sobie zdrową kaszę i delikatny ser. Do tego dorzuć trochę drobno posiekanej dymki i szczypiorku, aby podkręcić smak. Nie zapomnij o bułce tartej, która nada kotletom odpowiednią konsystencję, oraz oleju rzepakowym do smażenia.
Składniki dla 8 porcji:
- Kasza gryczana - 100 g (1 woreczek)
- Ser twarogowy chudy - 200 g (1 kostka)
- Jajko - 1 szt.
- Cebula dymka - 50 g (1 sztuka)
- Szczypiorek - 20 g (2 łyżki)
- Bułka tarta - 50 g (5 łyżek)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Kaszę ugotuj w lekko solonej wodzie, a następnie odcedź.
- Kaszę przełóż do miski, dodaj twaróg i wymieszaj.
- Wbij jajko i dodaj drobno pokrojoną cebulkę i szczypiorek.
- Uformuj kotleciki i obtocz w bułce tartej.
- Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju rzepakowym do momentu, aż się zarumienią.
Komentarz dietetyka
Jeśli chcesz, aby Twoje kotlety były bezglutenowe, obtocz je w bułce bezglutenowej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk