Kotlety z kapusty kiszonej

Opublikowano: 16.05.2022 r.
Kapusta kiszona, marchewka i jajko to główni bohaterowie przepisu na kotlety z kapusty kiszonej. Te składniki razem z cebulą tworzą prostą, lecz niezwykle pyszną mieszankę. Całość jest smażona na oleju rzepakowym, a bułka tarta dodaje kotletom chrupkości. Poznaj sposób na wykorzystanie kapusty kiszonej w nieco innej formie niż tradycyjne surówki i zupy.
Składniki dla 2 porcji:
- Kapusta kiszona - 300 g
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 150 g (1 średnia sztuka)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Bułka tarta - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Kapustę pokrój.
- W garnku ugotuj kapustę z dodatkiem marchwi (gotuj do miękkości warzyw).
- Po tym czasie kapustę odcedź z nadmiaru wody.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Cebulę podsmaż z dodatkiem posiekanego czosnku na oleju do momentu zarumienienia.
- Do miski włóż kapustę z marchwią, cebulę, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy.
- Składniki zagnieć do uzyskania jednolitej masy.
- Z masy uformuj kotlety i smaż je z obu stron do uzyskania rumianego koloru.
- Gotowe kotlety podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Kotlety z kapusty kiszonej to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Kotlety stanowią doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny