Kotlety z kapusty
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Kapusta, cebula i kasza manna to główne składniki tego przepisu na kotlety z kapusty. Połączenie delikatnej kapusty z podsmażoną cebulką i dodatkiem kaszy manny sprawia, że te kotlety są wyjątkowo soczyste i mają idealną konsystencję. Bułka pszenna dopełnia całość, nadając im lekkiej chrupkości.
Składniki dla 20 porcji:
- Kapusta biała - 2000 g (1 większa główka)
- Cebula - 100 g (1 duża)
- Masło - 14 g (2 łyżeczki)
- Bułka pszenna - 80 g (1 bułka)
- Kasza manna - 36 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duży garnek, sitko, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Zagotuj wodę w dużym garnku.
- Kapustę poszatkuj i przełóż do wrzątku. Gotuj 15 minut.
- Kapustę odcedź, pozostaw na sicie do wystygnięcia i odsączenia z nadmiaru wody.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż drobno pokrojoną cebulę.
- Namocz bułkę w ciepłej wodzie.
- Odciśnij kapustę z wody i zmiel w młynku z założonym sitkiem z dużymi oczkami. Po zmieleniu kapusty, zmiel wyciśniętą bułkę.
- Kapustę jeszcze raz odciśnij, przełóż do miski. Dopraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu, dodaj kaszę manną i całość dokładnie wymieszaj.
- Uformuj kotlety.
- Smaż uprzednio obtoczone w bułce tartej lub bez panierki.
Komentarz dietetyka
Kotlety z kapusty to bardzo zdrowe danie obiadowe. Pieczone w piekarniku a nie smażone są jeszcze zdrowszym i lepszym składnikiem obiadu.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki