Kotlety z kalafiora
Opublikowano: 21.04.2021 r.
Kalafior, jajko, bułka tarta i oliwa z oliwek – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić super smaczne kotlety z kalafiora. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, pełne smaku i aromatu, którymi zachwycisz rodzinę i znajomych. Minimalna lista składników, a efekt na talerzu wprost spektakularny!
Składniki dla 4 porcji:
- Kalafior - 1000 g (1 średniej wielkości)
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 120 g (6 łyżek)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duży garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Do dużego garnka włóż podzielony na różyczki kalafior, zalej wodą i lekko posól. Gotuj przez 20 minut, by zmiękł. Ostudź i zblenduj.
- Do dużej miski dodaj kalafiora, 4 łyżki bułki tartej i wbij jajko. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Dodaj sól, pieprz, czosnek i pokrojone drobno zioła. Wyrób masę ręką, by była gładka i jednolita.
- Z masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej, wysypanej na talerzyku.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki z każdej strony po ok. 5 minut, by były rumiane.