Kotlety z indyka z piekarnika

Opublikowano: 28.03.2022 r.
Mięso mielone z indyka, cebula oraz czosnek to idealna baza na soczyste kotlety z piekarnika. Dodaj do tego świeże jajka i trochę bułki tartej, a otrzymasz pyszne, delikatne kotlety, które są łatwe do przygotowania i smakują wyśmienicie. To świetna alternatywa dla tradycyjnych wersji smażonych na patelni.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 125 g (1/2 szlanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, miska
Przepis krok po kroku
- Mięso mielone z indyka przełóż do miski, dopraw do smaku i wymieszaj.
- Wbij jajka, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Całość dokładnie wymieszaj tak, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Uformuj kotlety wielkości pięści i obtocz w bułce tartej.
- Kotlety ułóż na blaszce do pieczenia, upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Kotlety z indyka będą chude, dodatkowo nie będą zawierały dużo tłuszczu ze względu na pieczenie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk