Kotlety z gotowanych jajek

Opublikowano: 08.08.2025 r.
Gotowane jajka, świeży koperek i olej rzepakowy – to tylko kilka kluczowych składników, które sprawiają, że kotlety z gotowanych jajek są takie wyjątkowe. Możesz dodać posiekany szczypiorek i trochę bułki tartej, by połączyć wszystkie smaki w zgrabne kotleciki. Idealne na szybki obiad albo jako przekąska na imprezie.
Składniki dla 4 porcji:
- Jajko - 7 szt. (6 ugotowanych i 1 surowe)
- Koperek ogrodowy świeży - 12 g (3 łyżeczki)
- Szczypiorek - 10 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Bułka tarta - 40 g (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- 6 jajek ugotuj na twardo. Jedno zostaw, aby wykorzystać je do połączenia składników.
- Ugotowane jajka obierz ze skorupek i posiekaj je na drobno lub rozdrobnij widelcem.
- Rozdrobnione jajka połącz z surowym jajkiem, bułką tartą, koprem, szczypiorem i przyprawami.
- Składniki wymieszaj i uformuj z nich kotleciki.
- Kotlety piecz na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
Jajka posiadają wiele wartości odżywczych, dlatego posiłki z nich jak najbardziej są polecane. Jeśli chcemy obniżyć w nich zawartość tłuszczu warto zamiast smażenia zrobić je w piekarniku.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk