Kotlety z fasoli z puszki
Opublikowano: 13.06.2022 r.
Fasola konserwowa to podstawa tych smakowitych kotletów. Cebula dymka i dwa ząbki czosnku dodają im aromatu, a bułka tarta sprawia, że kotlety mają idealną konsystencję. Trochę oleju rzepakowego i mamy pyszne, wegetariańskie kotlety, które zaskoczą smakiem!
Składniki dla 8 porcji:
- Fasola konserwowa - 400 g (1 puszka)
- Cebula dymka - 50 g (1 szuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Bułka tarta - 30 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, blender, miska
Przepis krok po kroku
- Fasolę dokładnie wypłucz kilka razy w wodzie, a następnie zlej gorącą wodą.
- Przełóż fasolę do blendera i odrobinę wody, całość zblenduj na gładką masą.
- Dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Masę z fasoli dopraw do smaku, uformuj kulki i delikatnie rozpłaszcz.
- Obtocz kotlety w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Komentarz dietetyka
Kotlety możesz przygotować z fasoli białej, jak i czerwonej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk