Kotlety z fasoli czerwonej
Opublikowano: 23.04.2021 r.
Fasola konserwowa, czerwona cebula, mąka owsiana pełnoziarnista i oliwa z oliwek - oto kluczowe składniki tych apetycznych kotletów z fasoli czerwonej. Są łatwe i szybkie do zrobienia, a przy tym pełne smaku i wartości odżywczych. Idealne na wegański obiad czy kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Fasola konserwowa - 400 g (1 puszka)
- Cebula czerwona - 100 g (1 szt)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 75 g (pół szklanki)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, papryka wędzona, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, blender, duża miska, sitko
Przepis krok po kroku
- Fasolę odsącz z zalewy i przełóż do wysokiej miski. Zblenduj fasolę na gładką masę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Zawartość patelni ostudź i dodaj do miski z fasolą.
- Do fasoli dodaj mąkę owsianą. Całą masę przypraw solą , pieprzem, papryką, ziołami i chili. Wymieszaj masę rękami i uformuj z niej kotleciki.
- Na patelni rozgrzej olej i i smaż po 2-3 minuty z każdej strony.