Kotlety z dorsza

Opublikowano: 20.05.2021 r.
Dorsz, gotowany ryż i jajka to kluczowe elementy przepisu na pyszne kotlety z dorsza. Te sycące i smaczne kotlety z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto lubi rybne dania. Z dodatkiem cebuli i delikatną panierką z bułki tartej, usmażone na oliwie z oliwek, tworzą idealną propozycję na obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Dorsz filet - 300 g
- Ryż biały gotowany - 200 g
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 50 g
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Filety rybne oczyść ze skóry i gotuj na parze przez około 6 minut.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, następnie podsmaż ją na rozgrzanym oleju przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj łyżkę bułki tartej, wymieszaj i chwilę podsmaż.
- Ostudzoną rybę, ryż i cebulę zmiel w maszynce do mielenia o średnich oczkach. Następnie dodaj posiekany koper i dokładnie wymieszaj.
- Do zmielonych składników dodaj jedno jajko oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Z tak przygotowanego farszu uformuj 4 kotlety, które obtocz w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
- Następnie kotlety ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kotlety piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 20-25 minut.
- Gotowe kotlety podawaj na ciepło.