Kotlety z czerwonej fasoli
Opublikowano: 02.02.2022 r.
Czerwona fasola, jajko i bułka tarta – to trio, które zamieni nudny obiad w coś totalnie innego. Kotlety z czerwonej fasoli są nie tylko pyszne, ale też proste do zrobienia i możesz je smażyć na oleju rzepakowym, żeby były jeszcze smaczniejsze. Idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy szukają szybkiego i zdrowego posiłku!
Składniki dla 10 porcji:
- Fasola czerwona - 400 g
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 60 g (5 łyżek)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, blender
Przepis krok po kroku
- Fasolę odsącz na sitku.
- Zblenduj na gładką masę.
- Dodaj jajko, bułkę tartą, pół łyżeczki ostrej papryki oraz sól i pieprz do smaku.
- Dokładnie wymieszaj i formuj kotleciki.
- Smaż na patelni na rozgrzanym oleju.
Komentarz dietetyka
Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk