Kotlety z cukinii

Opublikowano: 12.03.2021 r.
Cukinia, kasza jaglana i jajka to główne składniki naszych kotletów. Ten prosty przepis łączy je z drobno posiekaną cebulką i ząbkiem czosnku, a całość dopełniają aromatyczne zioła, jak koperek i natka pietruszki. Dodatek startej marchewki dodaje smaku i koloru, a wszystko związuje bułka tarta, tworząc idealnie chrupiące kotlety.
Składniki dla 4 porcji:
- Cukinia - 500 g (Dwie małe cukinie)
- Kasza jaglana - 100 g (Woreczek ,12 łyżek, 0,6 szklanki)
- Cebula - 20 g (Jedna mała cebula lub ćwierć średniej)
- Czosnek - 5 g (Ząbek czosnku)
- Koperek - 4 g (Łyżeczka posiekanego koperku)
- Natka pietruszki - 6 g (Łyżeczka posiekanej natkii)
- Jajko - 2 szt.
- Marchewka - 45 g (Jedna, mała sztuka)
- Bułka tarta - 16 g (Dwie łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, patelnia grillowa
Przepis krok po kroku
- Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Przełóż na sito, posól dużą szczyptą soli i pozostaw na 10 minut.
- Do średniej wielkości garnka wsyp kaszę jaglaną i podpraż ją aż zacznie uwalniać aromat, około 3 minuty. Następnie zalej 1 szklanką wody. Zagotuj, zmniejsz ogień do minimum i pozostaw pod przykryciem na 5 minut. Następnie wyłącz ogień, posól kaszę dużą szczyptą soli i zostaw kaszę pod przykryciem na kolejne 5 minut. Po tym czasie przełóż do szklanego naczynia o możliwie jak najszerszym dnie aby szybciej ostudzić.
- Kiedy kasza będzie się studzić odciśnij cukinię, przełóż ją do dużej miski i dodaj startą na małych oczkach marchewkę, starty czosnek i cebulę, koperek, natkę, jajka, bułkę tartą, sporo pieprzu i soli. Kiedy kasza przestygnie (może być ciepła ale nie może być gorąca) dodaj ją do cukinii i pozostałych składników.
- Wilgotnymi rękoma uformuj 12 kotletów.
- Kotlety możesz obtoczyć w rozmąconym jajku oraz bułce a następnie usmażyć. Możesz także usmażyć bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej lub upiec w piekarniku.
- Do grillowanych kotletów świetnie pasuje sos tzatziki.