Kotlety z ciecierzycy
Opublikowano: 29.04.2021 r.
Ciecierzyca z puszki, soczysta cebula, pieczarki i cukinia - to główne składniki, które tworzą pyszne kotlety z ciecierzycy! Dodaj do tego trochę marchewki i jajko, a wszystko połączy mąka pszenna i usmażysz na oleju rzepakowym. To proste danie jest idealne na szybki, a jednocześnie zdrowy obiad.
Składniki dla 8 porcji:
- Ciecierzyca konserwowa - 265 g (1 puszka)
- Cebula - 105 g (1 sztuka)
- Pieczarki - 80 g
- Marchewka - 65 g
- Cukinia - 110 g (1/2 sztuki)
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 15 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, imbir mielony, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska, tłuczek do ziemniaków, patelnia
Przepis krok po kroku
- Ciecierzycą odsącz i rozgnieć tłuczkiem
- Marchew i cukinię zetrzyj na tarce
- Pokrój w kostkę cebule, pieczarki i ząbek czosnku.
- Na 0,5 łyżki oleju podsmaż czosnek z cebulą i pieczarkami.
- Posiekaj garść natki pietruszki lub użyj suszonej.
- Do ciecierzycy dodaj marchew, cukinię, podsmażone warzywa, jaja i natkę pietruszki, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu, 0,5 łyżeczki imbiru i 1 łyżeczkę papryki oraz mąkę.
- Bardzo dokładnie wymieszaj składniki.
- Z masy uformuj kotleciki.
- Smaż na rozgrzanej patelni z olejem po 2-3 minuty z każdej strony.