Kotlety z buraków i kaszy jaglanej
Opublikowano: 30.11.2021 r.
Kasza jaglana, buraki, jajka i cebula to kluczowe składniki, które tworzą zdrową i smaczną bazę dla tych kotletów. Mąka z ciecierzycy i nasiona sezamu dodają im ciekawego smaku i chrupkości. Dzięki połączeniu tych składników, otrzymasz kotlety pełne wartości odżywczych i smaku, które doskonale sprawdzą się na obiad czy kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Kasza jaglana - 90 g (pół szklanki)
- Burak - 200 g (2 szt)
- Jajko - 2 szt.
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Mąka z ciecierzycy - 30 g (3 łyżki)
- Sezam nasiona - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Kaszę jaglaną opłucz, włóż do garnka i zalej 1,5 szklanki wody. G
- otuj ją do całkowitej miękkości przez około 20 minut.
- Buraki opłucz, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości przez około 40 minut.
- Następnie ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Wraz z burakami zetrzyj również obraną cebulę.
- Do buraków wbij 3 jajka i dodaj kaszę jaglaną, a także sezam.
- Wsyp mąkę z ciecierzycy.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj przyprawy, jeszcze raz przemieszaj i uformuj z masy kotleciki.
- Kotlety przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny