Kotlety z brokułów
Opublikowano: 24.10.2021 r.
Brokuły, kasza jaglana, komosa ryżowa, jajka, bułka tarta i olej rzepakowy tworzą bazę tych pysznych kotletów z brokułów. Są zdrowe, łatwe do przygotowania i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych mięsnych dań. Dodając komosę ryżową i kaszę jaglaną, uzyskasz sycący i smakowity posiłek, który zaskoczy niejedno podniebienie.
Składniki dla 4 porcji:
- Brokuły - 250 g
- Kasza jaglana - 60 g (1/3 szklanki)
- Komosa ryżowa (Quinoa) - 60 g (1/3 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 54 g (1/2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 100 ml (8 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Kaszę jaglaną oraz komosę ugotuj w wodzie z dodatkiem soli w stosunki 1:2. Pozostaw do wystudzenia.
- Brokuły ugotuj al dente w wodzie lub na parze, pozostaw do wystudzenia.
- Brokuły drobno posiekaj nożem i przełóż do miski.
- Do miski dodaj ugotowane kasze, po 1/4 łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej i kurkumy, jajka i 1 łyżkę bułki tartej.
- Masę dokładnie wymieszaj, wilgotnymi dłońmi uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju aż będą złote.
Komentarz dietetyka
Kotlety z brokułów są smaczną i zdrową wersją wegetariańskich kotletów.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki