Kotlety z brokuła
Opublikowano: 13.10.2021 r.
Brokuły, jajka, mąka żytnia, cebula i ser gouda to podstawowe składniki na pyszne kotlety z brokuła. Połączenie delikatnych brokułów z aromatyczną cebulą i kremowym serem gouda sprawia, że te kotlety są pełne smaku. Mąka żytnia dodaje im struktury, a jajka spajają wszystkie składniki w jedną, soczystą całość.
Składniki dla 4 porcji:
- Brokuły - 250 g (pół małej sztuki)
- Jajko - 3 szt.
- Mąka żytnia typ 2000 - 50 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Ser gouda - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser
Przepis krok po kroku
- Brokuła podziel na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj go ok 4-5 minut, ma być jeszcze chrupiący i zielony. Zalej go zimną wodą, aby szybciej wystygł.
- W malakserze umieść brokuł, jajka, mąkę żytnią i rozdrobnij do połączenia składników. Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę, ser zetrzyj na tarce, dodaj do masy na kotlety, dopraw solą i pieprzem oraz oregano i wymieszaj.
- Kotlety panieruj w mące lub bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety, aż będą złote.
Komentarz dietetyka
Kotlety z brokuła to świetna propozycja na danie pełne błonnika oraz wielu składników mineralnych. Dania warzywne powinny występować w naszej diecie przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Jeśli chcesz ograniczyć ilość mięsa w diecie warzywne dania są świetną alternatywą.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny