Kotlety z białej fasoli
Opublikowano: 02.05.2022 r.
Fasola konserwowa, jajko i płatki owsiane to główni bohaterowie tego przepisu na kotlety z białej fasoli. Do tego dochodzi cebula, która doda słodkości, a bułka tarta sprawi, że kotlety będą miały idealną konsystencję. Na koniec suszona kolendra podbije smak całego dania. Wszystko z odrobiną oleju rzepakowego.
Składniki dla 4 porcji:
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 125 g (1/2 szklanki)
- Fasola konserwowa - 400 g (1 puszka)
- Płatki owsiane - 50 g (5 łyżek)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Kolendra suszona, liście - 10 g (2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Fasolę wcześniej wypłucz pod bieżącą wodą.
- Ugotuj fasolę do miękkości w wodzie, a następnie przełóż ją do miski.
- Dodaj płatki owsiane, posiekaną cebulę, kolendrę i wbij jajko. Całość zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj kulki o wielkości orzechów włoskich.
- Rozgnieć kulki w rękach i obtocz w bułce tartej.
- Usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym na złocisty kolor.
Komentarz dietetyka
W identyczny sposób kotlety możesz przygotować z czerwonej fasoli.
~ Oliwia Gawron, dietetyk