Kotlety z batatów
Opublikowano: 14.03.2022 r.
Bataty, czerwona soczewica i cebula tworzą bazę smakowitych kotletów, które zadowolą każde podniebienie. Dodatek jajek i bułki tartej sprawia, że masa jest idealnie zwarte, a olej rzepakowy zapewnia perfekcyjną, chrupiącą skórkę. Czas połączyć te składniki w pyszne i zdrowe danie, które może stać się hitem każdej kuchni.
Składniki dla 10 porcji:
- Bataty - 400 g
- Soczewica czerwona - 90 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 40 g
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, kmin rzymski
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Bataty obieramy ze skóry. Następnie razem z cebulą ścieramy je na tarce na małych oczkach.
- Olej (10 ml) podgrzewamy na patelni oraz dodajemy stare bataty z cebulą. Składniki podsmażamy.
- Ugotowaną soczewicę przekładamy do miski, a następnie dodajemy jajka, przyprawy oraz wystudzone podsmażone bataty. Składniki łączymy. Na koniec formujemy z nich kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
- Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor na pozostałym oleju.
Komentarz dietetyka
Kotlety posiadają niski IG, dzięki czemu możemy swobodnie włączyć je do naszej diety.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk