Kotlety wołowe

Opublikowano: 14.05.2021 r.
Mięso mielone wołowe, duża cebula i jajko to główne elementy naszego przepisu na kotlety wołowe, które będą soczyste i aromatyczne. Wystarczy dodać kajzerkę dla odpowiedniej konsystencji i odrobinę musztardy, aby dodać charakterystycznego smaku. Całość smażymy na oleju rzepakowym, co zapewnia złocistą i chrupiącą skórkę.
Składniki dla 12 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 500 g (1 opakowanie)
- Cebula - 100 g (1 duża)
- Jajko - 1 szt.
- Kajzerka - 80 g
- Bułka tarta - 55 g (0.5 szklanki)
- Musztarda - 10 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 120 ml (10 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski przełóż mięso mielone.
- Kajzerkę namocz w ciepłej wodzie.
- Do mięsa dodaj jajko, sporą szczyptę pieprzu, 1/4 łyżeczkę soli, musztardę, drobno pokrojoną cebulę oraz odciśniętą z wody kajzerkę.
- Mięso dokładnie wymieszaj. Uformuj z niego 12 kotletów.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.