Kotlety warzywne
Opublikowano: 24.04.2021 r.
Ziemniaki, zielony groszek, marchewka i parmezan – to właśnie te składniki nadają naszym kotletom warzywnym niepowtarzalny smak. Do tego dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, które dodają aromatu. Składniki łączymy przy użyciu jajka i bułki tartej, a całość smażymy na oleju rzepakowym na złocisty kolor.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 300 g (4 sztuki)
- Groszek zielony - 80 g (1/3 puszki)
- Marchewka - 90 g (2 małe marchewki)
- Ser parmezan - 120 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki czosnku)
- Bułka tarta - 160 g (3/4 szklanki)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar M)
- Masło - 14 g (2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, patelnia mała, duży garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie (ok. 20 min). Następnie odcedź, dodaj masło i utłucz na puree. Odstaw do wystygnięcia.
- Marchewki opłucz i obierz. W tym samym czasie w drugim garnku ugotuj marchewki (ok. 20 min). Następnie wyciągnij je z wody i zostaw do przestudzenia.
- Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.
- Czosnek obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki olej i dodaj cebulkę. Gdy się przyrumieni, dodaj do niej czosnek. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
- Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach.
- Groszek odsącz z zalewy. Do miseczki przesyp potrzebną ilość groszku.
- Marchewki zetrzyj na tarce na średnich oczkach.
- Do garnka z ziemniakami dodaj marchewkę, ser żółty, groszek, cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj.
- Zwilżonymi dłońmi wyrób kotlety i obtocz je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety do przyrumienienia z każdej strony.
- Usmażone kotlety układaj na ręczniku papierowym.