Kotlety w płatkach kukurydzianych
Opublikowano: 30.04.2021 r.
Piersi kurczaka, słodzone płatki kukurydziane i jajko to podstawowe składniki przepisu na te chrupiące kotlety. Dodaj do tego mleko, a jako ciekawą alternatywę dla klasycznej mąki wykorzystaj mąkę gryczaną. Smażone na oleju rzepakowym, te kotlety są pyszną i prostą propozycją na obiad dla całej rodziny.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Płatki kukurydziane słodzone - 150 g
- Mleko 3,2% - 50 ml
- Mąka gryczana - 50 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka oczyść ze ścięgien, dzielimy na mniejsze kotlety i delikatnie je rozbić.
- Rozbite kotlety oprósz solą i pieprzem.
- W miseczce wymieszaj jajka z mlekiem i dopraw papryką słodką.
- Kotlety obtocz w mące gryczanej, w mleku i jajku a następnie w płatkach kukurydzianych (uprzednio pokruszonych).
- Kotlety usmaż na oleju rzepakowym na delikatnie złoty kolor.
- Po usmażeniu kotlety odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.