Kotlety w cieście

Opublikowano: 22.06.2025 r.
Piersi kurczaka, jajko i mąka pszenna - to trio, które sprawi, że twoje kotlety w cieście staną się prawdziwym hitem obiadowym. Soczyste mięso otoczone chrupiącą panierką z dodatkiem mleka sprawi, że trudno będzie się im oprzeć. Olej rzepakowy idealnie nada się do smażenia, dając kotletom złocisty kolor i niesamowity smak.
Składniki dla 5 porcji:
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 220 g
- Jajko - 1 szt.
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g
- Olej rzepakowy - 60 ml (ćwierć szklanki)
- Przyprawy - sól, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska, miska, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Jajka wybij do miski.
- Do jajek dodaj mleko, szczyptę soli i składniki miksuj na jednolitą masę.
- Następnie do masy dodaj mąkę i miksuj do uzyskania ciasta gęstszego niż na naleśniki.
- Mięso z piersi kurczaka podziel na mniejsze kotlety i rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa.
- Kotlety drobiowe posyp z dwóch stron przyprawą do kurczaka.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- Mięso drobiowe zanurz w cieście naleśnikowym i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron przez około 3-5 minut (do uzyskania złotego koloru).
- Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Kotlety w cieście naleśnikowym to doskonała propozycja na danie obiadowe. Mięso drobiowe to doskonałe źródło białka oraz witamin z grupy B.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny