Kotlety szarpane
Opublikowano: 01.05.2021 r.
Piersi kurczaka, ser gouda i pieczarki to trio, które rządzi w kotletach szarpanych. Chrupiące, soczyste kawałki kurczaka połączone z aromatycznymi pieczarkami i roztopionym serem gouda tworzą obłędne połączenie smaków. Całość dopełniają natka pietruszki i jajko, sprawiając, że danie jest zwieńczone idealną konsystencją.
Składniki dla 5 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Pieczarki - 150 g
- Natka pietruszki - 5 g
- Jajko - 1 szt.
- Ser gouda - 150 g
- Olej rzepakowy - 60 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Piersi z kurczaka oczyść z białych błonek i posiekaj nożem na kawałki około 3-5 mm.
- Kurczaka przełóż do miski.
- Drobno pokrój pieczarki i dodaj do mięsa.
- Do mięsa zetrzyj ser żółty.
- Przypraw sporą szczyptą soli i pieprzu, a następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Wbij jajka i dokładanie wymieszaj.
- Uformuj 15 płaskich kotlecików i smaż je na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
Komentarz dietetyka
Pyszne i zdrowe kotlety z siekanego mięsa z kurczaka. Jeśli je zgrillujesz lub upieczesz będą jeszcze zdrowsze.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki