Kotlety słoneczne
Opublikowano: 04.05.2021 r.
Piersi kurczaka, pieczarki i ser gouda - to trio, które sprawi, że kotlety słoneczne staną się Twoim nowym ulubionym daniem. Piersi kurczaka są delikatne i soczyste, pieczarki dodają aromatu, a roztopiona gouda zapewnia kremową konsystencję. Wymieszaj je z pozostałymi składnikami i usmaż na złoto.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 szt)
- Pieczarki - 250 g (13 szt)
- Ser gouda - 100 g (5 plastrów)
- Mąka pszenna typ 500 - 60 g (3 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Jajko - 4 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Mięso z piersi oczyść z błonek i pokrój w dużą kostkę. Przełóż mięso do dużej miski.
- Pieczarki umyj i zetrzyj razem z serem do miski z mięsem.
- Wbij jajka i dorzuć mąkę, a także wszystkie przyprawy i posiekaną pietruszkę. Dobrze wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i układaj uformowane łyżką kotleciki.
- Smaż po 4 minuty z każdej strony, tak by były rumiane.
Komentarz dietetyka
Te kotlety nie będą odpowiednie dla osób na diecie lekkostrawnej, czy ograniczających tłuszcze w diecie. Smażenie nie jest zbyt zdrową obróbką, dlatego dobrze, by nie pojawiała się zbyt często, jako sposób na przygotowanie codziennych dań.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny