Kotlety siekane z kurczaka z warzywami

Opublikowano: 03.03.2022 r.
Piersi kurczaka, czerwona papryka i cebula - te składniki to podstawa pysznych kotletów siekanych z kurczaka z warzywami. Dodaj do tego majonez i jajka, a uzyskasz soczystą i aromatyczną masę, którą usmażysz na oliwie z oliwek. Idealne na szybki obiad, sycące i pełne smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
 - Cebula - 100 g
 - Papryka czerwona - 230 g
 - Majonez - 75 g
 - Jajko - 2 szt.
 - Mąka pszenna typ 500 - 48 g
 - Oliwa z oliwek - 75 ml
 - Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
 
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w średniej wielkości kostkę, a tę kostkę posiekaj na jeszcze drobniejsze kawałki i dodaj do dużej miski.
 - Wbij jajka i dodaj sól, pieprz, zioła i paprykę. Dodaj mąkę pszenną. Wymieszaj wszystko.
 - Cebulę i paprykę umyj, obierz i pokrój w bardzo malutką kostkę. Dodaj do miski z mięsem. Włóż majonez i wszystko dokładnie wymieszaj.
 - Na patelni dobrze rozgrzej olej.
 - Nakładaj łyżką porcję kotlecików i smaż po 3-4 minuty z każdej strony.
 - Usmażone kotleciki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
 
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, by go dobrze zbilansować wystarczy tylko dodać do niego źródło węglowodanów złożonych, np. ryż czy kaszę, a także świeże warzywa.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny