Kotlety siekane z kurczaka z pieczarkami

Opublikowano: 30.05.2025 r.
Piersi z kurczaka, pieczarki, cebula i trochę majonezu – to podstawa kotletów siekanych z kurczaka z pieczarkami, które są idealne na obiad. Siekane mięso z dodatkiem podsmażonej cebuli i pieczarek, połączone z jajkami i majonezem, tworzy soczyste i pełne smaku kotlety. Dodatkowo, świeży koperek dodaje im niezwykłego aromatu!
Składniki dla 5 porcji:
- Bułka pszenna - 200 g
- Mleko 3,2% - 200 ml
- Piersi kurczaka bez skóry - 1000 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Majonez - 50 g
- Musztarda - 50 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Jajko - 4 szt.
- Pieczarki - 200 g (10 małych sztuk)
- Przyprawy - papryka słodka
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Bułkę porwij i zalej mlekiem.
- Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Pieczarki pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj pieczarki i podsmaż.
- Wystudź i dodaj do mięsa.
- Bułkę odciśnij z nadmiaru mleka.
- Dodaj do masy majonez, musztardę, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką.
- Dodaj posiekany koper i jajka.
- Wymieszaj do połączenia składników.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i łyżką nakładaj masę na kotlety.
- Smaż przez 4-5 minut z jednej strony na wolnym ogniu.
- Kotlety podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżu.
Komentarz dietetyka
Kotlety siekane z kurczaka z pieczarkami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kotlety zawierają także sporą ilość węglowodanów prostych. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny