Kotlety schabowe z piekarnika
Opublikowano: 01.05.2021 r.
Plastry schabu bez kości, jajka i bułka tarta to główne składniki tego przepisu na kotlety schabowe z piekarnika. Delikatne mięso obtacza się w jajku i panierce z dodatkiem płatków kukurydzianych, co nadaje kotletom chrupkości. Dzięki pieczeniu w piekarniku użycie oleju rzepakowego jest minimalne, więc danie jest lżejsze od tradycyjnych, smażonych kotletów.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 100 g
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 1,5% - 36 ml (3 łyżki)
- Bułka tarta - 30 g (3 łyżki)
- Płatki kukurydziane słodzone - 15 g (1/2 szklanki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 45 g (1/3 szklanki)
- Olej rzepakowy - 36 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, pędzelek, tłuczek do mięsa, miseczka, rozdrabniacz
Przepis krok po kroku
- Schab pokrój na 5 plastrów.
- Kotlety stłucz młotkiem przez folię spożywczą na grubość około 1 cm.
- Na talerz wysyp mąkę.
- Do głębokiego talerza wbij jajka, dodaj mleko, szczyptę soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Bułkę tartą oraz płatki kukurydziane przełóż do rozdrabniacza i zmiksuj. Przesyp na talerz.
- Na blachę do pieczenia połóż papier do pieczenia.
- Kotlety posól i popierz z wierzchu, na każdego kotleta wystarczy szczypta przypraw.
- Kotlety obtaczaj w mące, jajku oraz bułce z płatkami. Układaj na blaszce.
- Każdego kotleta posmaruj z obu stron olejem.
- Piecz 7 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Pyszne i lekkie kotlety schabowe z piekarnika. Dzięki pieczeniu oraz użycia chudego mięsa ze schabu są dietetyczną wersją tradycyjnej potrawy.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki