Kotlety schabowe nadziewane
Opublikowano: 09.10.2023 r.
Schab wieprzowy bez kości, ser żółty, jajka i bułka tarta to kluczowe składniki pysznych kotletów schabowych nadziewanych. Cała magia polega na połączeniu soczystego mięsa z roztopionym serem i chrupiącą panierką, co daje niezapomniany efekt smakowy. Dodatek papryki czerwonej i pora podkreśla smak, a masło i olej rzepakowy sprawiają, że kotlety są soczyste i aromatyczne.
Składniki dla 4 porcji:
- Por - 70 g
- Masło - 10 g
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 50 g
- Olej rzepakowy - 60 ml (do smażenia)
- Papryka czerwona - 70 g
- Ser żółty - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Na maśle podsmaż pokrojony w krążki por, dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę i smaż 4-5 minut.
- Odstaw do przestudzenia.
- Mięso rozbij tłuczkiem, na dość cienkie podłużne kotlety, przypraw z obu stron.
- Nakładaj farsz: ser zetrzyj na tarce i wyłóż na mięso, następnie wyłóż por i paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Wyłóż farsz na jedną połówkę mięsa, a drugą przykryj farsz.
- Obtocz w rozmąconym jajku i bułce, smaż z obu stron na średnim ogniu do zrumienienia.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny