Kotlety rybne z boczkiem

Opublikowano: 08.06.2022 r.
Dorsz, wędzony boczek, jajka i bułka tarta to główne składniki tych smakowitych kotletów rybnych. To połączenie delikatnej ryby z chrupkością boczku, zestawione i doprawione bułką tartą oraz jajkami tworzy prawdziwą ucztę. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek, aby wszystko razem usmażyć na złocisty kolor.
Składniki dla 4 porcji:
- Dorsz filet - 400 g
- Boczek wędzony bez kości - 150 g
- Bułka tarta - 50 g
- Jajko - 2 szt.
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, blender
Przepis krok po kroku
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni, aż zrobi się rumiany.
- Rybę zblenduj na grudkowatą masę w blenderze.
- Do masy rybnej dodaj bułkę tartą, przyprawy i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj.
- Ręką uformuj małe kotleciki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kotleciki, by były rumiane z obu stron.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny