Kotlety rybne

Opublikowano: 24.04.2021 r.
Dorsz, jajko, czosnek i koperek to kluczowe składniki w przepisie na kotlety rybne. Filety z dorsza mieszamy z jajkiem, posiekanym czosnkiem oraz świeżym koperkiem, tworząc delikatne i aromatyczne kotleciki. Całość panierujemy w bułce tartej, co nadaje im chrupiącą skórkę, a smażenie na oleju rzepakowym dopełnia dzieła, tworząc pyszną i zdrową przekąskę.
Składniki dla 6 porcji:
- Dorsz filet - 500 g
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar M)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Czosnek - 15 g (2 ząbki czosnku)
- Koperek - 8 g (2 łyżeczki)
- Bułka tarta - 160 g (3/4 szklanki)
- Bułka pszenna - 60 g (1 czerstwa bułka kajzerka)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, miska, maszynka do mięsa
Przepis krok po kroku
- Bułkę umieść w misce i zalej mlekiem. Gdy bułka nasiąknie mlekiem, należy ją odcinać i przełożyć do dużej miski.
- Sprawdź dokładnie filet z dorsza (nie może mieć żadnych ości). Następnie zmiel filet przez maszynkę do mięsa. Dołóż do miski.
- Do miski dodaj jajko, starty na tarce czosnek, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj rękoma.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Kotlety uformuj w kulkę, a potem nieco spłaszcz i obtocz w bułce tartej.
- Smaż do zarumienienia z każdej strony.