Kotlety po kijowsku
Opublikowano: 23.04.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, pieczarki i ser gouda - to kluczowe składniki, które sprawiają, że kotlety po kijowsku mają wyjątkowy smak. Te klasyczne kotlety, nadziewane serem i pieczarkami, obtaczane w jajku i bułce tartej, a następnie smażone na oliwie z oliwek, to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
- Pieczarki - 80 g (4 szt)
- Ser gouda - 75 g (3 plastry)
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 80 g (4 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Kawałek schabu podziel na 5 kotletów. Każdy kawałek rozbij tłuczkiem do mięsa, by plasterki były cienkie.
- Pieczarki pokrój bardzo drobno razem z cebulą i podsmaż na rozgrzanej łyżce oleju. Dodaj zioła prowansalskie.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach do małej miseczki.
- Na środek każdego kotleta nałóż pieczarki i starty ser. Brzegi mięsa złóż do środka, całość zwiń w rulon.
- Na talerzyk wysyp bułkę tartą, a na drugim roztrzep jajka z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Zwinięte kotlety maczaj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Smaż kotlety na rozgrzanej patelni przez 5-6 minut z każdej strony.